Co powinniśmy jeść, aby mieć wysoką odporność

Odporność organizmu w dużym stopniu uzależniona jest od racjonalnej i urozmaiconej diety. Na naszych talerzach 3 razy dziennie powinny znaleźć się warzywa. Do warzyw o dużej zwartości witaminy C, który poprawia odporność organizmu należą pomidory, brokuły, natka pietruszki, kalafior, marchew, fasola. W warzywach tych znajduje się również witamina E, która pobudza układ odpornościowy do wydajniejszej pracy i kwas foliowy, który jest konieczny do produkcji białych ciałek krwi. Potrawy z warzyw należy przyrządzać z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy. Tłuszcze te zawierają kwasy omega- Dzięki obecności tłuszczy zawarte w warzywach witaminy A, D i E są lepiej przyswajane, gdyż są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. O ile jest to możliwe warzywa jedzmy na surowo, ewentualnie gotowane na parze. Tak przyrządzone stracą mniej witamin i składników mineralnych. Poza warzywami odporność organizmu podnoszą owoce bogate w witaminę C. Jak najczęściej trzeba więc sięgać po czarne porzeczki, przetwory z owoców czarnego bzu, cytryny i pomarańcze.