Dieta, która wzmocni odporność

Najlepszym sposobem na zapobieganie infekcjom jest poprawienie naturalnej odporności organizmu. Można to zrobić dzięki systematycznym ćwiczeniom, najlepiej na świeżym powietrzu, a także dzięki odpowiedniej diecie. Oprócz warzyw i owoców do jadłospisu warto włączyć kilka innych wartościowych produktów o szczególnie korzystnym wpływie na zdrowie, na przykład czosnek. Czosnek jest źródłem allicyny, substancji, która działa jak antybiotyk. Jest stosowany w profilaktyce i leczeniu różnych infekcji. W aptekach dostępnych jest wiele suplementów diety z czosnkiem. Można także jeść surowe ząbki – wystarczy 1-2 dziennie. Osoby, które nie przepadają za charakterystycznym smakiem i zapachem czosnku mogą przyjmować olej rybi. Olej otrzymywany z wątroby dorsza jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, a także wielu witamin i jodu. Witamina E wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz zabezpiecza komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Tran należy przyjmować w okresie jesienno-zimowym.