Jak poprawić odporność organizmu

Aby nasz układ odpornościowy był silny i efektywnie radził sobie z infekcjami potrzebna jest mu witamina D. Witamina D jest witamina, którą nasz organizm produkuje samodzielnie pod wpływem promieni słonecznych. Ale w okresie jesieni i zimy w naszym kraju słońca jest bardzo niewiele, dlatego konieczna jest dieta bogata w produkty zawierające duże ilości witaminy D. Największą ilość witaminy D zawierają ryby i tłuszcz z ryb, czyli tran. Dodatkowo witaminę D znajdziemy w mleku, wątróbce, żółtkach jaj, olejach. Układ odpornościowy musi otrzymywać nie tylko witaminę D, ale także odpowiednią ilość płynów. Konieczne jest wypijanie około 2 l płynów dziennie. Najlepsza jest niegazowana woda mineralne, ziołowe lub owocowe herbatki. W przypadku herbat ziołowych warto sięgać po herbatkę z czystka. Nie tylko dostarczy ona potrzebnego płynu, ale dodatkowo dostarczy wzmacniających odporność polifenoli. Hitem ostatnich lat jest Colostrum – preparat, który zawierają siarę i podnoszące odporność probiotyki.