Budowanie systemu odpornościowego

Niezwykle ważne jest budowanie sytemu odpornościowego organizmu. Pozwala to unikać różnych problemów, być bardziej przygotowanym na możliwe infekcje. Jednak wzmacnianie organizmu należy zacząć nie tuż przed rozpoczęciem sezonu przeziębieniowego i grypowego, czyli jesienią. Przez cały rok musimy dbać o to, by wzmacniać naszą odporność.
W budowaniu odporności szczególną rolę odgrywa zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta. W tym procesie budowania odporności szczególnie ważne stają się – witamina C oraz witamina D. Na pewno nie może nam ich zabraknąć przez cały rok, byśmy byli bardziej odporni na infekcje, które na ogół zdarzają się jesienią i zimą. Tak więc przede wszystkim należy stawiać na owoce sezonowe:
truskawki,
maliny,
porzeczki,
agrest.
To nieocenione źródła witaminy C. Znajduje się ona także w dużych ilościach w warzywach, np. w papryce. Papryka jest szczególnie polecana, bo w procesie obróbki termicznej nie traci swych cennych wartości. Należy też spożywać nabiał, jajka – są to nieocenione źródła witaminy D.