Wzmocnienie układu odpornościowego to najlepszy sposób na zapobieganie infekcjom. Naturalne mechanizmy obronne organizmu można wspomagać przez stosowanie różnych metod, w tym odpowiedniej diety. Naukowcy potwierdzili między innymi skuteczność jeżówki purpurowej, żeń-szenia i aloesu. Można sięgnąć także po inne rośliny, które poprawią odporność. W kuchni warto mieć imbir – ta roślina zawiera substancje, które nadają jej charakterystyczny, ostry smak i jednocześnie wykazują działanie przeciwzapalne. Imbir można dodawać np. do ciepłej herbaty z miodem. Czosnek – zawiera cenne witaminy, a także allicynę, która ma silne działanie przeciwbakteryjne. Osoby, które nie lubią smaku i zapachu tej rośliny, mogą kupić czosnek w kapsułkach. Miód – jest źródłem wielu substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie, w tym witamin, minerałów i enzymów o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dlatego ma bardzo dobry wpływ na odporność. Warto pamiętać, że takie działanie będzie miał tylko naturalny miód dobrej jakości.