Co jeść aby mieć wysoką odporność

Wysoką odporność organizmu zapewnia dieta bogata w owoce i warzywa. W owocach i warzywach znajdują się witaminy i składniki mineralne, które stymulują wytwarzanie przez organizm odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego białych krwinek. Szczególnie polecane jest dieta w skład, której wchodzą czerwone porzeczki, kiszona kapusta, papryka, kiwi, czosnek, brokuły, natka z pietruszki, pomarańcze i cytryny. Jedzenie samych warzyw i owoców jest nie wystarczające. Organizm musi dostać także składniki niezbędne do produkcji przeciwciał. Tym składnikiem są aminokwasy. Aminokwasy znajdują się w białku zawartym w nabiale i rybach. Odporność organizmu podnoszą również bakterie kwasu mlekowego. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne takie jak jogurt naturalny i kefir. Zdolność organizmu do zwalczania infekcji upośledzają zawarte w tłuszczach zwierzęcych trójglicerydy oraz wysoki poziom cholesterolu. Lepiej więc unikać masła i smalcu, które zawierają trójglicerydy, a jednocześnie mogą podnieć stężenie cholesterolu we krwi.