Jak się odchudzać, by nie obniżyć odporności?

Odchudzanie i wiążące się z nim diety potocznie kojarzą się z czasowym ograniczeniem ilości spożywanych pokarmów. Podejście tego rodzaju należy jednak zweryfikować, ponieważ zagłodzenie się nie przyniesie spodziewanych efektów, a na pewno nie da korzyści zdrowotnych. Źle zbilansowana dieta odchudzająca może zaowocować na przykład osłabieniem pracy układu odpornościowego, zwłaszcza gdy w menu odchudzającej się osoby zabraknie witamin. Planowanie diety odchudzającej powinno więc zostać przeprowadzone bardzo starannie, by jadłospis na ten wybrany czas nie ograbiał organizmu z koniecznych mu do prawidłowego funkcjonowania mikroelementów. Największą uwagę należy poświęcić produktom zawierającym witaminy C, A i B. Należy też zadbać o obecność dobrych źródeł cynku, selenu i żelaza. Tłuszczy nie warto eliminować z codziennej diety całkowicie, ale raczej zamienić te złe na dobre: włączenie do jadłospisu nienasyconych kwasów tłuszczowych zaowocuje korzyściami na wielu polach, usprawniając nie tylko pracę układu immunologicznego, ale też wielu kluczowych narządów ciała.