Jakie białko na masę jest najlepsze ?

Dostarczenie odpowiedniej ilości białka do organizmu jest ważne dla wszystkich sportowców i osób pracujących nad swoją sylwetką. Dla osób zaawansowanych treningowo może być problemem spożycie odpowiedniej porcji białka z samego jedzenia. Pomocne będzie korzystanie z białek w proszku. Najważniejsze są dwa rodzaje białka – białko serwatkowe i kazeina. Białko serwatkowe jest pozyskiwane z serwatki, która jest suszona i pozbawiana tłuszczu. Jest lekkostrawne i szybko przyswaja się, jest dobrym posiłkiem po treningowym kiedy organizm potrzebuje szybkiego dostarczenia do mięśni aminokwasów. Białko serwatkowe jest dostępne w formie koncentratu, izolatu i hydroizolatu. Różnią się od siebie ceną i ilością wchłanianego białka. Drugi wspomniany rodzaj to kazeina. Jest to białko mleka krowiego, odtłuszczone i pozbawione laktozy. Trawi się długo, w żołądku tworzy galaretowate grudki. Jest odpowiednie na noc, aminokwasy będą stopniowo uwalniane do organizmu. Suplementowanie białek pozwala na rozrastanie się mięśni, ale zapewnia też utrzymanie odpowiedniej ilości spożywanych kalorii.