Tak naprawdę to nie mleka, lecz napoje roślinne, które mleko dość sprytnie udają. Na sklepowych półkach jest mnogość rodzajów, internet również pęka od receptur na roślinne mleko możliwe do wyczarowania w domu. Po które mleko roślinne powinien jednak sięgać sportowiec? Mało popularne jest mleko konopne, tymczasem warto zadać sobie trud poszukania go w sklepie, gdyż konopie zawierają bardzo korzystny dla organizmu pakiet aminokwasów oraz kwasów omega- Oprócz tego odnajdziemy w tym mleku potężne dawki witaminy D i wapnia. Jest to napój bardzo ciężki, kremowy w konsystencji, ma lekko orzechowy posmak. Sprawdzi się jako dodatek do owsianki. Najbardziej popularnym jest mleko sojowe i ono również jest dobrym źródłem białka: ma go najwięcej w przeliczeniu na kilokalorię. Dla tych, którzy liczą kalorie szczególnie uważnie, poleca się mleko migdałowe. Ma mniej witamin i minerałów niż poprzednicy, ale rekompensują to witaminy z grupy B, a także D i E. Mleko migdałowe sprawdza się w owsiankach, deserach, napojach, ze względu na ciekawy smak można pić je bez dodatków.