Budowanie odporności – jak o to zadbać

Wiele osób przypomina sobie o dbaniu o swoją odporność, gdy już jest tak naprawdę za późno, by cokolwiek zrobić, czyli jesienią, zimą. Tymczasem teraz cały rok trzeba dostarczać swojemu organizmowi takich składników, które pozwolą wzmocnić organizm, sprawić, że w sezonie przeziębień i grypy będzie on w stanie lepiej walczyć z infekcjami. Dlatego szczególnie zalecane jest spożywanie dużych ilości sensownych warzyw i owoców. Teraz nie ma problemów z ich dostępnością. W sezonie są też najtańsze, a przy tym najwartościowsze dla organizmu. W budowaniu odporności, szczególną role odgrywa witamina C. Jej bogatym źródłem są:
czarne porzeczki,
aronia,
truskawki,
agrest,
winogrona,
maliny,
papryka.
Tych składników nie może więc zabraknąć w naszej wiosennej, letniej i jesiennej diecie. Gdy jedne owoce się już kończą, przychodzi czas na kolejne, w ten sposób mamy szansę na zbudowanie odpowiedniego systemu odpornościowego na te trudne zimowe i jesienne miesiące. Dlatego warto o to zadbać.