Cytrusy wzmocnią odporność na jesienną pluchę
Jesień to czas wzmożonego zachorowania. Niekorzystna pogoda z pewnością się do tego znacznie przyczynia, bo mamy do czynienia z wiatrem, deszczem, słońcem i niejednokrotnie nie wiemy jak się ubrać, aby nie narazić się na przeziębienie. Poza tym już w ogrodzie brak świeżych warzyw i owoców, zatem odpowiednia dieta bogata w witaminy też już poniekąd odchodzi. Warto jednak odpowiednio się zabezpieczyć przed krążącymi wirusami. Każdy przecież wie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Najlepiej więc w okresie jesiennym dostarczać naszemu organizmowi odpowiednie porcje witamin, ale nie w tabletkach czy suplementach tylko w naturalnym pożywieniu. Oczywiście najwięcej witamin posiadają owoce cytrusowe. Nikt nie każe jeść całej cytryny, ale dobrze jeśli dodajemy ją do herbaty, jako przekąski pomiędzy posiłkami niech posłużą nam pomarańcze i mandarynki, które oprócz witaminy C posiadają także beta karoten poprawiający koloryt naszej skóry. Ananasy czy kiwi to owoce posiadające także spore ilości witamin. Nie ograniczajmy więc spożywania owoców, bo one z pewnością poprawią naszą odporność w okresach przejściowych zachorowania.