Odporność u każdego człowieka jest inna. Ale u każdego, za przedostawanie się drobnoustrojów chorobowych, odpowiadają te miejsca, w których organizm ma największy kontakt z otoczeniem. Do zakażenia wirusem dochodzi najczęściej poprzez błony śluzowe układu pokarmowego. Tylko, że w tym miejscu jest też najwięcej komórek układu odpornościowego. Każdy może poprawić swoją odporność, zmieniając jedynie dietę na zdrowszą. Najważniejszym elementem diety powinna być witamina C. Powinniśmy pochłaniać ją w pożywieniu codziennie, ponieważ organizm nie odkłada jej nadwyżek. Wszystkie witaminy są pożądane dla zdrowia, ale to właśnie działanie witaminy C jest naukowo udowodnione, jako wzmacniające odporność. Do tego potrzebne są też składniki mineralne, a najlepsze będzie żelazo, cynk i miedź. Żelazo pomaga w dostarczaniu tlenu do krwiobiegu. Wpływa zatem pozytywnie na krążenie. O odporność trzeba zadbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminę C warto przyjmować w dużych dawkach przez cały rok.