Produkty zwiększające odporność organizmu

Odporność organizmu zależy od ilości białych krwinek krwi. Do produktów, które stymulują ich zwiększoną produkcję należą przede wszystkim bogate w witaminy oraz składniki mineralne owoce i warzywa. Produkcja przeciwciał zachodzi w obecności aminokwasów. Chcąc więc zwiększyć swoją odporność, postawy na dietę bogatą w białka.
Źródłem białka może być chudy nabiał lub ryby. Bardzo niekorzystnie na pracę układu odpornościowego wpływają cukry proste: słodycze, biały cukier. Produktów tych należy unikać. Zamiast artykułów zawierających cukry proste sięgajmy po płatki kukurydziane i pełnoziarniste pieczywo.
Do walki z chorobotwórczymi bakteriami i wirusami organizm potrzebuje bakterii kwasu mlekowego. Źródłem tych bakterii są fermentowane napoje mleczne: jogurt naturalny, kefir, kiszone warzywa. Kiszone warzywa dodatkowo dostarczą nam bardzo dużych ilości witaminy C oraz innych witamin. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą. Ograniczmy także picie alkoholu, który niszczy witaminy, w tym witaminę C i witaminy z grupy B.